Een bron in de Rivierenbuurt

“Rivieren van levend water zullen stromen uit het ​hart van wie in mij gelooft,”
(Johannes 7:38)

Beste lezer,

Dit is waarschijnlijk mijn laatste stukje maandelijkse ‘overdenking’ op deze website. Dat komt omdat mijn werkverband als pastoraal werker bij de Vrije Evangelische Gemeente Amsterdam beëindigd wordt. Dat is weer een gevolg van het feit dat de VEG als zelfstandige kerkgemeente in Amsterdam per 1 september ophoudt te bestaan en de samenvoeging met de NGK-gemeente volledig wordt doorgevoerd. Een stap die ik overigens van harte ondersteun, en waar ik de afgelopen paar jaar ook als ‘meedenker’ met de kerkenraad aan meegewerkt heb.

Het gebouw van de Weteringkerk aan de Veluwelaan bestaat deze maand 50 jaar. Bovendien zal de kerkdienst op de laatste zondag van deze maand, 29 september, in het teken staan van het nu ook officieel volledig samengaan van onze twee groepen tot één geloofsgemeenschap. Dit alles, en de beëindiging van mijn rol als uw pastoraal werker, leek mij een mooie aanleiding om de overdenkingen van de afgelopen jaren te bundelen in een boekje met als titel: Een bron in de Rivierenbuurt. Vijftig overdenkingen door het jaar.

De vijftig stukjes zijn verdeeld over zes hoofdstukken, in volgorde van het (kerkelijk) jaar: Advent en Kerst, Winter, Lente en veertigdagentijd, Pasen en Pinksteren, Zomer, Herfst. Op die manier is het dus een ‘weekboekje’ geworden, zoals er ook dagboekjes zijn, met in dit geval een korte overdenking voor (bijna) iedere week. Bovendien, en dat is nieuw, krijgt ieder hoofdstuk een eigen illustratie in kleur. Ik heb gezocht naar illustraties die goed zouden zijn bij de inhoud, maar dat bleek niet zo makkelijk. Toen zei Yvonne: “Maak die dan zelf!”  “Nee joh, dat heb ik nog nooit gedaan.” Maar ze bleef bij haar standpunt. En dus… soms moet je je vrouw gehoorzamen, heb ik geleerd. Hoe dat geworden is, blijft nog even een verrassing, maar ik heb aan dit artistieke avontuur in ieder geval best veel plezier beleefd deze zomer!

Op 29 september, bij de bijzondere kerkdienst, zal ik graag het eerste exemplaar van het boekje aanbieden aan de vertegenwoordigers van onze oude en nieuwe kerkenraad. Vanaf dan is het ook voor iedereen te koop.

Jezus Christus is onze bron van levend water. Als wij Hem toelaten in ons leven, dan stroomt zijn leven ook in ons leven, en door ons heen naar buiten, naar anderen. Wij worden zelf, individueel en samen als kerk, een bron van leven voor onze omgeving. Het is mijn verlangen dat we in de wijk waar het kerkgebouw nu al 50 jaar staat zo’n bron zullen blijven en steeds meer mogen worden. Een rivier van zegen voor de Rivierenbuurt.

Gabriël Jansen,
pastoraal werker

*  Heeft u belangstelling voor het boekje ‘Een bron in de Rivierenbuurt, Vijftig overdenkingen door het jaar’, dat verschijnt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het kerkgebouw De Weteringkerk, laat het mij dan even weten. Het boekje kost € 17,50.

Gabriel Jansen, gabrieljansen@zonnet.nl, 06-20532753.